WODOROWY TEST ODDECHOWY-nietolerancja laktozy

WODOROWY TEST ODDECHOWY-nietolerancja laktozy

Wodorowe Testy Oddechowe -WTO wykonujemy za pomocą aparatu Gastrolyzer Gastro+ , który jest  urządzeniem do monitorowania zawartości wodoru w wydychanym powietrzu, dzięki czemu można wykryć nieprawidłowe trawienie i/lub złe wchłanianie węglowodanów, a także inne zaburzenia.

 Wodór (H2) jest wytwarzany w jelitach w wyniku działania bakterii na węglowodany w jelicie grubym lub cienkim. Tak powstały H2 przenika do krwiobiegu, a następnie do pęcherzyków płucnych, po czym może być wykryty w wydychanym powietrzu. Levitt przedstawił korelację między  wodorem produkowanym w jelitach a wydalaniem wodoru w wydychanym powietrzu. W ten sposób dokładny pomiar wodoru wyrażony w ppm (parts per million - części na milion) w wydychanym powietrzu wskazuje nieprawidłowe trawienie i/lub złe wchłanianie węglowodanów czy też nieprawidłową fermentację wywołaną przerostem bakterii w jelicie cienkim.

Wskazaniami do wykonania testu WTO są między innymi uporczywe wzdęcia, biegunki i bóle brzucha. Test wykrywa produkty fermentacji jelitowej związanej z zaburzeniami flory jelitowej, zaburzeniami trawienia i wchłaniania cukrów.

Wodorowy Test Oddechowy ma zastosowanie w diagnostyce następujących schorzeń :

  • Złe wchłanianie laktozy
  • Nietolerancja laktozy
  • Złe wchłanianie i niedobór węglowodanów
  • Przerost bakteryjny
  • Złe wchłanianie sacharozy
  • Złe wchłanianie fruktozy
  • Złe wchłanianie sorbitolu
  • Laktulozowy przerost bakteryjny
  • Określenie czasu tranzytu przez jelito

W czasie badania pobiera się próbki powietrza wydychanego przez pacjenta. W stosowanej w CENTRUM MEDYCZNYM „MED-AZ”  dokładniejszej procedurze  wykonuje się 7 pobrań: na czczo przed podaniem oraz 15,30,45 60 ,90 i 120 minut po podaniu do wypicia roztworu laktozy lub fruktozy lub sorbitolu . Wodorowy test oddechowy jest badaniem nieinwazyjnym a pobranie próbki powietrza nie jest bolesne. W czasie testu pacjenci otrzymują roztwór określonego typu cukru, np.  laktozy lub fruktozy (cukry występujące powszechnie jako składniki diety). Pacjenci z dużą nietolerancją cukrów mogą po ich podaniu odczuwać wzdęcia, ból brzucha lub oddawać luźne stolce.

Pacjent musi być na czczo przez okres minimum 6 godzin przed badaniem (można pić czystą wodę, bez domieszki cukru ani żadnych dodatków smakowych). W czasie badania pacjent również nie może nic jeść.

 

Prawidłowy wynik testu to początkowe wydalanie wodoru nie przekraczające 10 ppm i brak wzrostu stężenia powyżej 20 ppm w kolejnych pomiarach.

Zamknij

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.