Bezstresowa gastroskopia

Badanie endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego do przyjemności nie należy. Wynika to głównie z odruchów wymiotnych powstających w trakcie badania, w wyniku drażnienia przez endoskop podstawy języka i gardła. Znieczulenie gardła lignokainą, standardowo stosowane w większości pracowni, nie przynosi przełomu, a jedynie łagodzi nieprzyjemne odczucia.

 

Postępowaniem radykalnie poprawiającym komfort badania jest przeprowadzenie go w znieczuleniu ogólnym, co wiąże się z dodatkowym ryzykiem medycznym (niewielkim, powszechnie akceptowanym) oraz zwiększa koszty badania. Z pomocą przyszedł postęp technologiczny pozwalający na skonstruowanie ultracienkich endoskopów pozwalający na uzyskanie obrazu o dobrej jakości. Umożliwiło to opracowanie techniki wprowadzenia cienkiego endoskopu przez nos, przez co całkowicie wyeliminowano odruchy wymiotne. Ten sposób wykonania badania jest na tyle "bezstresowy", że umożliwia rozmowę z pacjentem w trakcie badania co w normalnych warunkach jest nie do pomyślenia. Wadą metody jest dłuższy czas badania spowodowany koniecznością starannego znieczulenia przewodu nosowego co jest warunkiem "bezstresowości". Oczywiście u osób ze skrzywioną przegrodą nosa lub zwężonym przewodem nosowym badanie jest niemożliwe do przeprowadzenia. Przynajmniej 1 przewód musi być nieprzewężony.

 

Osobom, u których badanie przeznosowe jest niemożliwe zalecamy badanie w znieczuleniu ogólnym ew. wykonanie badania endoskopem ultracienkim ale wprowadzonym przez usta. To pośrednie rozwiązanie większość pacjentów sobie chwali, gdyż nieprzyjemne doznania w trakcie badania są znacząco mniej nasilone.

Zamknij

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.